2019. március 30., szombat

Piski


Piski

Piski város a Maros bal partján fekszik, Dévától csupán 8 km-re, az erdélyi Hunyad megyében. Községközpontnak nevezik, mivel közigazgatásilag Arany, Gyertyános, Kisbarcsa, Nagybarcsa, Ópiski, Sárfalva és Szentandrás is hozzá tartozik.
Nevét minden bizonnyal a püspöki szóból eredeztetik, hiszen egykor az erdélyi püspök birtoka volt. Román neve is magyar főnévből származik: Simeria, azaz Szűz Máriát jelöli, igaz Szent Mária alakban. Az egykor itt álló templom védőszentje is volt.
Történetét tekintve az 1860-as évekig mehetünk vissza, az ún. déli vasút építéséig. Ekkor épült a város első épülete, a mai vasút állomás. Eredetileg vasúti csomópontnak szánták, és e köré kerültek a vasúti műhelyek, és egy 16 lakásból álló úgynevezett Kis Kolóniát. Lakói sokáig a vasút alkalmazottai voltak, majd a nyolcvanas évekre a fejlődésnek indult település gyógyszertárat, javítóműhelyeket, lakótelepeket, római katolikus plébániát, iparosiskolát, majd 1911-ben kórházat is működtetett. Közlekedési csomópont jellege a II. világháború után szűnt meg, ekkor egy márványfeldolgozó üzem is létesült. 1952-ben kapott város rangot.
Ha népességét nézzük közel 12 ezres lakosságából nagy része román, magyar, német és roma. Vallásukat tekintve pedig javarészt ortodox, pünkösdista, katolikus, református és baptista emberek lakják.
Legszebb látnivalója a dédácsi botanikus kert, itt egy emlékoszlop állít emléket Kazinczy Ferencnek, aki az angolparkról rajongással írt. Erdélyben itt ültettek előszor akácot. A két világháború között Ocskay István volt a park birtokosa, aki újabb fajokkal gazdagította. 1954 óta erdészeti kutatóintézet. 250 európai, ázsiai és észak-amerikai fa- és cserjefaj található meg területét. A város felül az eredetileg 1700 körül épített Gyulay-kastély áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése