2019. március 30., szombat

Marosillye


Marosillye


Romániában Hunyad megyében található.
A falut 1577-től a Bethlen főúri család kapta meg adományul, ezért már itt született meg Bethlen Gábor, a későbbi Erdélyi fejedelem. A Bethlen kastély az egyik legismertebb és legnevezetesebb látnivalók közé tartozik. Az egyemeletes, alsó szintjén lőrésekkel védelmezett, felül reneszánsz ikerablakokkal ellátott épület tipikus képviselője a XVI. századi főnemesi szállásoknak, amit az elengedhetetlenül szükséges védelmi berendezések mellett már az igényesebb és kényelmesebb lakhatási körülmények jellemeztek.
Könnyű megtalálni Déva felé az út jobb oldalán láthatjuk meg, a kaput nem tartják zárva, nyugodtan be lehet menni és egy sétát tenni a kertben.
 A 17. században kimondottan végvárnak számított, az erdélyi fejedelmek gondoskodtak a jelentős számú őrségről.
 A férfiági örökösök nélkül kihalt Bethlen család után  a várat és az uradalmat házassága révén Thököly István szerezte meg. 1670-ben a várat Apafi fejedelem rendeletére, a Veres-bástya és a várkapu kivételével lerombolták, mert attól féltek, hogy a törökök kezére jut. Köveiből Thököly Imre építtetett újra várkastélyt, de ez 1714-ben már ismét omladozott.
 Valószínűleg eredetileg az épületet díszesebb volt, ami az eltelt évszázadok alatti átépítések már eltüntették, helyette most már egyszerű bádogtető fedi. A 18.és a 19. században mezővárosként említették. 1968-ban érte el a vasút ,  majd 1899-ben, a Marosillye–Lugos vonal átadásával vasúti csomóponttá vált.
Marosillyén 1958-ban kezdődött meg a líceumi szintű oktatás. 1977-ben az addigi elméleti osztályok helyét mezőgazdasági gépészeti képzés váltotta fel. 1991-ben újraindult az elméleti líceum, a szakiskolai oktatás mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése