2019. március 30., szombat

Mádéfalvi veszedelem


Mádéfalvi veszedelem

  A mádéfalvi veszedelem (latinul Siculicidium, azaz székelygyilkosság) a székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság volt 1764-ben, Mária Terézia királynő uralkodása alatt.
  A bécsi udvar 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben 3 székely és 2 román határezredet. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat, és ellenálltak a székely ezredek erőszakos felállításának, amely megszüntette a különállásukat. Buccow tábornokot ekkor leváltotta Mária Terézia.
  Buccow helyébe báró Siskovics József altábornagy lép, aki parancsot adott katonáinak Mádéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak. Egy havas téli éjszakán 1764. január 7.-én vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 200 embert (köztük ártatlan gyerekeket és asszonyokat) mészároltak le.
   Elfogták a székelyek vezetőit és bűnvizsgáló bizottságot hoztak létre. Innentől kezdve a székelyek megkezdték a kivándorlást Moldvában, ahol elrejtőztek az ott élő csángók falvaiban. 1774-ben Bukovina török fennhatóság alól osztrák kéz alá került. Hadik András gróf közbenjárására megkegyelmeztek a székelyeknek, és behívták őket az újonnan megszervezett, elnéptelenedett tartományba, ahol megalapították falvaikat.
  A székelység 19-20. század fordulóján, 1899-ben Csík-Mádéfalván hatalmas kőoszlopot állított, melynek tetejére kitárt szárnyú turulmadarat helyeztek. A kőpiramis alján egy táblán a SICVLICIDIVM szó olvasható, melynek római számértékének összege 1764, vagyis a veszedelem esztendeje. Január 7.-ét a mai napig a bukovinai székelyek születésnapjaként ünneplik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése