2019. október 12., szombat

Útravaló: Lednyicróna


Lednicróna település és botanikus park kastély

Az eredetileg reneszánsz stílusban épült kastélyt Lednicrónán (Lednické Rovne) egy gyönyörű park veszi körül, amelyet angol minta szerint Aspremont gróf építtetett a 18. század végén.
A pompásan elrendezett egyszerű park kezdetei a 17. század közepébe nyúlnak vissza, amikor II.Rákóczi Ferenc 12 hársfát ültettetett erre a területre, hasonlóan, mint Zboróban (Zborov), Kelet-Szlovákiában. Ma azonban már nem lehet megállapítani, hogy ez igaz volt-e vagy sem.
A 18. és a 19. század fordulóján elkezdték modernizálni a kiültetést. A máig is megtalálhatóak a parkban azok a kanadai nyárfák, amiket Aspremont gróf hozott ide Hollandiából. A park angol stílusban való átépítésében nagy szerepe volt a gróf háziorvosának, Rochel Antal magyar botanikusnak.
Az üzemeltetési térségek leválasztásával, apró kerti építmények, mesterséges romok, barlangok, zenélő templomok és síremlékek idehelyezésével és térbeli átalakításokkal egy értékes angolpark jött létre 20 hektárnyi területen. Máig megmaradt a templom kőtornya, aminek a múltban kilátótoronyként szolgált, a szép síremlékekkel teli közeli temető, a kőkapu a park hátsó részében, az újreneszánsz mauzóleum, a lovagot ábrázoló domborművel ékesített sírbolt, Neptunusz antik istenség szobra a tóban, és még sok más kiegészítő dolog.

A hatágú védett nyárfán és a gesztenyefasoron kívül még
figyelmet érdemelnek az erdei fenyők, a nagyra nőtt húsos som, a platánfák, a csodálatos magnóliák, a japán juharfák, a rododendronok, a rózsák és a madárbirs, a borostyán és az örökzöldek.
A  kastély közelében lévő Lednicrónai Botanikus Park a nyugalom és a pihenés kis oázisa. A község az 1892-ben épült üveggyártó műhelyeiről is ismert. Az üveggyártás történetét a helyi múzeumban tekinthetik meg.

A kastély egyik házassága révén I. Rákóczi György erdélyi fejedelémé lett, aki birtokaihoz csatolta. II. Rákóczi Ferenc 1700-ban lánytestvérének adta.
Lakosok

1784-ben 81 házában 46 családban 229 lakos élt. 1828-ban 36 háza és 352 lakosa volt, akik főként mezőgazdasággal foglalkoztak. Téglagyára a 19. század második felében kezdte meg működését. Üveggyárát 1892-ben Jozef Schreiber alapította, mely Szlovákia legnagyobb üveggyára lett.

Érdekességek
·       Rákóczi-kastély. Az eredetileg egyemeletes 16. századi reneszánsz épületet a 18. század második felében barokk stílusúvá építették át.
·       Római katolikus templomát 1751-ben Mattyasovszky József építtette, sírboltjában a család tagjai nyugszanak.
·       A kastély botanikus kertjét az Aspermontok építették 1800 körül.
·       Üvegipari Múzeum a kastélyban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése