2018. június 22., péntek

ÁPRILIS 17. KEDD


Tudósok, ősök, hősök nyomában a
Bolyaik útján
Erdélyben
2018. április 16-20

2. nap

Kedden az egész napunkat Kolozsváron töltöttük.
Az első állomásunk a János Zsigmond Unitáris Liceum volt, ahol az ottani lelkész, igazgatóhelyettes mesélt nekünk az iskola mindennapjairól. Ott a tanítás teljesen máshogy zajlik, mint nálunk. A diákok sokkal több óraszámban tanulnak. Az iskola helyet ad az egészen kicsi óvodásoktól, az érettségiző diákokig mindenkinek. Az osztályzás egyestől tízesig terjedt, és nyolcastól számított jónak. Meséltek még nekünk a minden nyáron megrendezett bicikli táborról, ahol nagyon sok élményt szereztek a dákok. A tanítási rendszer is nagyon jó, mert azt a tantárgyat tanulják a tanulók a legjobban, amibe a legügyesebbek. Persze a számukra kevésbé menő tantárgyakban is sok segítséget kapnak, de amit nem tudnak annyira, abból nem kínozzák őket felelésekkel, hanem inkább támogatják őket, hogy abban a tantárgyban is tudjanak fejlődni.
A második megállónk Mátyás Király lovas szobra volt, amely Fadrusz János leghíresebb alkotása. Nagyon látványos a szobor, melyet a király kolozsvári származása miatt állítottak fel ott a főtéren. Meghallgattunk egy rövid beszédet, melyet az egyik diák készített el, majd tovább mentünk a mesés barokk stílusú Szent Mihály templomhoz.
A negyedik állomásunk Mátyás király szülőháza volt, ahova sajnos nem mehettünk be, de kívülről is látványos volt.
Elhaladtunk Bolyai János szülőháza mellett. Egy tábla őrzi a híres matematikus emlékét.
 A következő állomásunk a Babes-Bolyai Tudomány Egyetem volt, ahova szintén nem tudtunk bemenni, de erről is meghallgattunk egy rövid előadást.
Ezek után ellátogattunk a gótikus Farkas utcai templomhoz, amely Szűz Máriának lett szentelve. Az épület egyetlen hajóból áll, a nyugati oldalán elhelyezett támpillérek három ablakot fognak össze. Onnan utunkat a Házsongárdi temető felé vettük, ami a nap utolsó állomása volt. Abban a sírkertben rengeteg híres magyart temettek el, többek között Apáczai Csere Jánost is.
Ennek az emlékezetes napnak a végén visszautaztunk a magyarfenesi szállásunkra, ahol kaptunk vacsorát, ami nekem személy szerint nem nagyon ízlett, de a többiek finomnak találták, majd vacsora után visszasétáltunk a házhoz ahol aludtunk.
Ackermann Zoé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése